Volgens werkgevers heeft Nederland na het eerste kwartaal van 2013 zo’n 8% minder banen. Dit in tegenstelling tot andere landen buiten West Europa. Want volgens een rapport van Manpower vallen in West Europa de hardste klappen. De enige uitzonderingen daar zijn Noorwegen, Engeland en Zweden.
Zelfs in Oost Europa in Roemenië wordt een groei van 4 tot 7% verwacht. Dit zou je toch opmerkelijk kunnen noemen omdat er in West Europa veel Roemeense immigranten te vinden zijn die op zoek zijn naar werk.
Oost Europa
Voor Nederlandse bedrijven liggen daarom duidelijk ondernemerskansen in de verschillende landen in Oost-Europa. Door hun (nauwe) verbondenheid met de eurozone kan een verdere verergering van de eurocrisis in 2012 echter ook gevolgen hebben voor het ondernemersklimaat in deze nieuwe markten.
Waar men wel rekening mee moet houden is dat bij een emigratie naar een land als Roemenië het verschil tussen met name de hoofdstad en met uitzondering van andere grote steden met het achterland erg groot is. Vaak zie je dat er in een de grote steden een positieve groei plaats vind maar dat het achterland hier weinig van merkt. Dit is toch een belangrijk gegeven mocht je je gaan vestigen is zo’n soort land.
Duitsland
Over Duitsland heb ik al een paar keer wat geschreven op mijn blog, onder andere het volgende artikel: “Verhuizen naar Duitsland, hebben onze Oosterburen het echt beter?” Een groot voordeel van Duitsland blijft natuurlijk ook dat het om de hoek ligt en dat naast Berlijn de afstanden naar andere belangrijke economische gebieden vanaf Nederland klein zijn.
Noorwegen
Een ander land waar veel kansen liggen is Noorwegen. Vakmensen als techneuten, (scheeps-)bouwers, verzorgend personeel, land- en tuinbouwers, schilders en stukadoors kunnen gemakkelijk aan een baan komen. Op dit moment worden er zelfs Nederlandse vakmensen ingehuurd voor een tijd variërend van 3 maanden tot 2 jaar. Het salaris ligt een stuk hoger dan in Nederland maar de kosten zijn ook hoger in Noorwegen. Wel kom je terecht in een land met een economische groei en een vergelijkbare cultuur als Nederland.
Het land is pas geleden de 5 miljoen inwoners gepasseerd en gezien de oppervlakte van het land passen daar nog genoeg mensen bij.
Zweden
Zweden is altijd een populaire bestemming geweest voor Nederlandse emigranten die opzoek zijn naar meer ruimte en rust. Daarnaast heeft Zweden nog meer voordelen zoals bijvoorbeeld goedkope crèches, gratis onderwijs en sociale zekerheid. Daarnaast worden de zorgkosten gefinancierd vanuit de belastingpot. Tegenover deze voordelen staat wel het gegeven dat de belasting relatief hoog is in Zweden.
Daarnaast is een groot voordeel dat de huizenprijzen in Zweden een stuk lager liggen dan in Nederland, je kan in Zweden voor onder de 100.000 euro een vrijstaande woning kopen met een behoorlijk stuk grond er bij. Daarbij kan het voor sommige mensen een nadeel zijn dat je wel redelijk afgelegen van de grote steden woont.
Engeland
Zoals menigeen wel zou verwachten in London veruit de meest populaire bestemming in Engeland, het is veruit de grootste stad en huisvest vele grote internationale bedrijven. Maar wat ik eerder over Oost Europa schreef, ook in Engeland geldt dat het verschil tussen London en bijvoorbeeld het achter land in Noord Engeland vrij groot is.
Daarnaast blijkt uit een onderzoek van Global Talent Mobility Survey dat London de populairste stad is om heen te emigreren vanwege werk. Veel emigranten wonen in de buitenwijken van London of in zogenaamde new towns als Stevenage en Milton Keynes. Het voordeel van wonen in een buitenwijk of new town is dat binnen no time in het centrum van London kan zijn maar toch rustig kunt wonen met groen om je heen.